מי מאיתנו לא משתמש בפייסבוק או בגוגל? מעטים..
השאלה הגדולה שניתן לשאול בעניין זה היא במה אתם משתמשם יותר. על התשובה לשאלה ננסה לענות בעזרת
כמה גילוי דעת.
שני ענקיות האינטרנט גוגל ופייסבוק התחילו את דרכם כאתרים פורצי דרך. בשני המקרים מדובר בתלמידים
מוכשרים בתחום המחשב, אבל כנראה שגם היה להם קצת יותר מלשאר השחקנים במשחק
הגדול של האינטרנט.
Google:
כידוע, כבר אז היו קיימים אתרים שנתנו את המענה לחיפושי הגולשים בצורת מנוע חיפוש. חוץ מגוגל
היו קיימים מנועי חיפוש שעשו את העבודה שהם היו אמורים לעשות לפי אותה התפיסה של הימים ההם.
נזכיר רק כי מדובר בתחילת שנות ה90. נזכיר גם שהמידע שהיה מפוזר ברחבי האינטרנט לא
היה נגיש כמו היום כי לא היה מי שיעשה סדר בכל המידע העצום הזה שנמצא באתרי אינטרנט
ברחבי העולם. המצב דחף שני מהנדסי תוכנה מוכשרים ביותר לקחת על עצמם פרויקט "קטן" שמטרתו הייתה לסדר
ולארגן את המידע ברשת. לא נסבך ונסביר איך הם עשו את זה, וזה כרגע גם פחות משנה לנו, אבל מה שחשוב זה להבין
שבאותו הרגע התחילה מהפכה ברשת העולמית. לא פחות. פתאום היה למפתחי גוגל כח עצום שאולי הם לא היו מודעים לו. ושוב ראוי להזכיר כי כבר באותה תקופה היו מנועי חיפוש מוכרים וידועים שידעו לעשות את העבודה הבסיסית. ותו לא. מתבקשת השאלה - מה היה כה מיוחד בגוגל?
לאחר שגוגל פיתחה את האלגוריתמים הרלוונטיים לחיפוש תכנים באינטרנט, יותר ויותר אנשים התעניינו במנוע החיפוש האלמוני, החדשני, והפשוט ו-פשוט התאהבו בו.
אי אפשר להגיד שזו הייתה הצלחה מיידית, אבל לא לקח לגוגל יותר מידי זמן להבין את הפוטנציאל
הטמון בה. תוך זמן מאוד קצר גוגל עברה מתיחת פנים, ולאחר שהוכיחה את עצמה כמנוע חיפוש יעיל, התפתחה אצל רוב משתמשי הרשת אותה התמכרות אובססיבית ל"עשות גוגל" על כל דבר שקיים כולל על עצמו. המחשבה
ש"אם זה לא בגוגל זה לא קיים" תפסה תאוצה רבה וגוגל שלא נחה לרגע פיתחה עוד ועוד תכנים שכל אחד בפני
עצמו הוא הצלחה לא קטנה, כמו הדואר האלקטרוני GMAIL ותוכנת המפות העולמית GOOGLE EARTH.
כמובן שיש עוד תכנים רבים אך קצרה היריעה מלהרחיב, רק נוסיף כי מפתחי גוגל לא מפסיקים להפתיע בשום תחום. ובאף רגע. בשנים האחרונות גוגל אף החלה לרכוש חברות בתחומים רבים במה שמסמן את זליגת תחומי העניין של החברה לתחומים סקסיים ועתידיים כמו תחום האנרגיה ועוד.
FACEBOOK:
בדומה לגוגל, פייסבוק נוצר על מנת לספק את היצר של בני האדם לשתף מידע אחד עם השני ואת היצר המציצנות שצובר תאוצה בעשור האחרון. לא נרחיב כאן על ההיסטוריה (הקצרה-ארוכה) של פייסבוק, אך מבחינה היסטורית כן ראוי לציין כי גם אז היו קיימים אתרי רשתות חברתיות שונות (כמו myspace), כשרק פייסבוק ידעה למנף את יכולותיו האדירות של הממשק שלה. ומה כה מיוחד בממשק המדובר? ראשית, האתר היה נוח לקריאה ולהתמצאות כמו גם העובדה כי האתר עובר כל הזמן שיפורים ומתיחות פנים וגורם לנו המשתמשים רצון עז לחזור ולבקר בו ולראות מה השתנה אצל חברינו, וגם לשתף קצת מחיינו ובעצם מאישיותנו. למעשה פייסבוק הפכה לתופעה עולמית בגלל שהיא פונה ועונה לצרכים הנסתרים והגלוים של כולנו וגם בגלל המרכיב החינמי שלה. אפילו מבלי שנרצה, שימו לב איך פייסבוק הופכת עצמה לחלק חשוב בזהות אדם עד לרמה בה לאנוכל להתקיים בלי יום אחד בפייסבוק.
פייסבוק, שכאמור לא נחה לרגע, מתחילה לאחוז שליטה מרכזית ברשת בכלל וברשתות החברתיות בפרט. לראיה, אין כמעט שום אתר שלא יכול להיות מקושר לפייסבוק ואין כמעט שום עסק שמכבד את עצמו שלא מפרסם את עצמו או שאין לו פרופיל בפייסבוק.
אז למה בעצם יש תחרות בין שני הענקים ?
כידוע אתר טוב זה אתר שמכניס כסף, ועל מנת שאתר יכניס כסף הוא צריך למשוך קהל גדול יותר של משתמשים, ובכדי שהוא ימשוך קהל גדול יותר של משתמשים האתר צריך לדעת מה המשתמש רוצה ו"לחכות לו בפינה", אפילו במחיר פגיעה בפרטיותו או במחיר הצקה ללקוח. כדוגמה לעניין, אתם מוזמנים להיכנס לפייסבוק ולשנות את הסטטוס שלכם לנשואים או מאורסים, ולפתע - הפלא ופלא, תראו איך כל הפרסומות באתר משנות את עורן ומתאימות עצמן לסטטוס החדש שלכם, במקרה זה תבחינו בפרסומות מוכוונות חתונה כגון איך לתכנן את החתונה ולאיפה לטוס לירח הדבש ועוד. ניסוי נוסף? כעת תשנו את הסטטוס לרווקים ותראו איך פתאום צצות פרסומות לאתרי היכרויות ועוד ועוד.
בגוגל למשל נאסף עליכם המשתמשים מידע בכל פעם שאתם נכנסים לאתרים מסוימים ולוחצים על פרסומות
מסוימות כך שלפתע אתם מוקפים בתכנים שאמורים לעניין אותכם. לדוגמה, לחצו על פרסומת או חפשו תוכן הקשור לבורסה ופתאום יקיפו אותכם התכנים הללו מכל עבר. שיטה טובה למשוך אותנו ולבינתיים בהצלחה לא רעה, אם יותר לומר.
אז איפה הבעיה כאן? הבעיה שהיא שבמשחק הזה כאשר קיימים שני ענקים שרוצים לשלוט באותו מקום קטן שנקרא אינטרנט בדרך כלל קורים אחד משניים - או שנלחמים אחד בשני עד למוות של אחד מהם או שרוכשים אחד את השני. במקרה המפורסם שבו גוגל שלא יכלה להתמודד עם הפצת תכני ווידאו ברשת של האתר YOUTUBE אז היא פשוט קנתה אותו.
גוגל כמובן ניסתה ועדיין מנסה להתחרות בכל מה שזז, אם זה עם מיקרוסופט על הפצת מערכת הפעלה החינמית ואם זה עם פייסבוק על ידי הקמת רשת חברתית מתחרה שלבינתיים לא ממש מצליחה להתרומם.
וכנראה שכאן נעוצה הבעיה, שכן פייסבוק השיבה מלחמה ונכון להיום פייסבוק הכריזה על הקמת שרתי דואר שאמורים על פי פייסבוק לחסל את גימייל.
אף אחד לא יודע מה יקרה ומי ינצח אבל מה שבטוח כי הקרב עומד להיות מעניין. בכל מקרה התוצאות עשויות להיות מעניינות, מה שטוב לנו המשתמשים, כי רק ככה נקבל טכנולוגיה כה חדישה ועוד בחינם. מה רע?
ונו, מה אתם אומרים, מי ינצח ???